Etnedal Avløserlag SA

Intervju med Årets Avløysar – Britt Elena

Årets Avløysar, Britt Elena Wollan, flankert av dagleg leiar i NLT Frode Alfarnes og styreleiar Inge-Martin Karlsvik.

Årets Avløysar 2022 er som alle veit Britt Elena fra Fosen i Trøndelag. Her presenterar vi eit intervju vi fekk med ho etter att ho fekk den gjeve prisen.

Hvor lenge har du jobbet som avløser og hvorfor ble du avløser?
Jeg har jobbet som avløser i 35 år. Startet som helge- og ferieavløser til mormor og morfar. Siden jeg ikke kommer fra gård, og mamma ikke hadde odel, ble avløseryrket det beste alternativet for å få jobbe i fjøset.

Trivs du i jobben du har?
Jeg stortrives i jobben, om ikke hadde jeg ikke holdt så lenge. Jeg  er ho trivelige bønder og med dyr jeg liker.

Fortell litt om hverdagen din som avløser.
Jeg jobber i tre båsfjøs og har ett løsdriftsfjøs med melkegrav som jeg er i når bonden skal på en lengre ferie. Starter som regel i fjøset klokken 06:30 og kveldsstellet starter klokka 17:00. Det er samme rutiner morgen og kveld, men når tid jeg er ferdig kan variere veldig etter hvor mye det er å gjøre. Det kan være kalving, brunst, sykdom eller at noe går i stykker. Noen dager går alt på skinner, mens andre dager er mer utfordrende. Det som er litt spennende er jo at du ikke vet hvordan dagen blir, men det du vet er at du skal melke, fore, rense båser og gi kalvene melk.
Nå om høsten er det en del klipping av krøtter, jeg klipper ca 100 stykk. Dette er nødvendig slik at krøtteret holder seg rene og de blir ikke så varme.  
Jeg jobber mest i fjøset, men har også vert med på bygging av verksted, maleroppdrag, grønnsaksopptak, vedlikehold av gjerder og trening av hest. På det ene bruket setter jeg opp avlsplan og det er veldig moro å få se framgangen når en har jobba med dette i mange år.

Hvilke egenskaper bør en god avløser ha?
En god avløser bør være pålitelig, arbeidsom, selvstendig og like jobben sin.

Anbefaler du avløseryrket?
Ja jeg anbefaler avløseryrket til folk som liker dyr og er selvstendige.

Avløseryrket er variert og spennende, er det en dag på jobb du aldri kommer til å glemme?
Etter 35 år i yrket har jeg vert med på mye og har mange minner jeg ikke glemmer, men det er lettest å huske tabber og ulykker. For 21 år siden jobba jeg i et stort løsdriftfjøs. Når jeg melker og holder på med vaskevann bruker jeg gummihansker for å beskytte hendene. Denne gangen brukte jeg de velkjente gule vaskehanskene. Varmtvannet holdt 94 grader og dette greide jeg å få oppi den ene hansken. Huden skrella av og la seg rundt håndleddet, jeg pøste på med kaldt vann og gjorde ferdig fjøsstellet og dro hjem. Det endte med en tur til legen, men med salve for brannskade og bandasje ble hånden helt fin igjen.

Hva synes du om det å kåre en Årets Avløser for hele landet hvert år?
Jeg synes denne kåringa for hele landet er en fin ting og den gjør at vi skaper litt blest om avløseryrket.

Var det kjekt å være med i konkurransen?
Det var kjekt å være med i konkurransen. Da jeg ble nominert følte jeg at jobben ble satt pris på. Jeg er ikke på sosiale medier selv, men heldigvis hadde jeg mange ivrige stemmesankere blant familie og venner.

Anbefaler du andre som blir nominert til neste år å være med på Årets Avløysar 2023?
Blir du nominert neste år så hiv deg på, det er jo ingenting å tape! Det er mange dyktige avløsere rundt om i Norge så det er mange som kan nomineres.

Og til slutt det uunngåelige spørsmålet. Du har vunne reisegavekort på 20000,- har du planer om hvor du skal reise?
Det har jeg ikke bestemt meg for ennå, men det er mange fine plasser i Norge.

Vi i NLT takker Britt Elena for at hun tok seg tid til å bli intervjuet og ønsker henne lykke til videre i jobben som avløser. God tur når premien skal nytes 😊

Årets Avløser 2023 starter i mai neste år med nominering av dyktige avløsere. Vi håper vi får inn mange gode kandidater, og vi garanterer at en av dem blir Årets Avløser 2023!